sâmbătă, 20 martie 2010

Biserica prinsa in adulter

N-a fost generaţie pe lume care să nu se fi întrebat ce scria Isus pe nisip, atunci când i-au trântit la picioare o femeie prinsă în adulter. Ce n-au reuşit să vadă cercetătorii cei mai renumiţi, cred că a intuit o femeie, France Quéré: cu scrisul său misterios, degetul dumnezeiesc al Domnului trasează codul milostivirii. Inevitabilă, referinţa la degetul lui Dumnezeu care a scris în piatră Legea de pe Sinai. Dar acum nu, milostivirea nu se scrie pe o materie dură şi nici măcar pe hârtie. Milostivirea se trasează pe suprafaţa delicată a unei inimi îndurerate, pe care Isus o exprimă prin simbolul ţărânei. Dumnezeu nu l-a făcut pe om din piatră. Numai ţărâna este fertilă, piatra e sterilă. Numai milostivirea e rodnică, crează şi re-crează la nesfârşit.

La urmă, spune Sf. Augustin comentând pagina Evangheliei din această duminică (Ioan 8, 1-11), au rămas împreună numai acestea două: mizeria şi milostivirea (miseria et misericordia). Dar ea, femeia prinsă în păcat, nu are nevoie să citească ce scrie Domnul în colbul pământului. Îi este îndeajuns să privească în ochii lui, ca să înţeleagă că ceea ce contează înaintea lui Dumnezeu nu este trecutul, ci acel “de acum înainte”. Un adevăr valabil ieri, valabil astăzi şi valabil pînă la ultima suflare. Un adevăr valabil pentru orice păcătos care se căieşte, valabil pentru orice comunitate, valabil şi pentru Biserica din zilele noastre, acuzată de păcat. În scrierile unui cunoscut teolog recent, am găsit o pagină impresionantă în această privinţă:

„Cărturarii şi farizeii – prezenţi nu numai în Biserică, dar oriunde şi sub cele mai pestriţe veşminte – vor continua întotdeauna să târască ‚femeia’ înaintea Domnului, aruncându-i-o la picioare, pătrunşi de o euforie ascunsă că ‚aceasta’, slavă Domnului, nu este nicidecum mai bună decât ei, acuzând-o astfel: ‚Doamne, această femeie a fost prinsă în adulter. Tu ce spui?’.

Iar femeia nu poate tăgădui, este într-adevăr un scandal, nu ţine nici o scuză. Ea se gândeşte la păcatele sale, la incoerenţele săvârşite, uitând în schimb – şi cum ar putea să facă altfel slujitoarea smerită – slava ascunsă şi neştirbită a propriei sfinţenii. De aceea, nu poate nega.

Ea este sărmana Biserică a celor păcătoşi. Umilinţa sa, fără de care nu ar fi sfântă, o face să-i vină în minte numai vinovăţia. Iar acum este târâtă în faţa Celui căruia a fost încredinţată, în faţa Celui care a iubit-o şi s-a jertfit pe sine ca să o sfinţească, în faţa Celui care cunoaşte păcatele ei mai bine decât cei care o acuză.

Dar el tace. Scrie păcatele pe nisipul istoriei mondiale, care în curând va dispărea ştergând astfel şi vinovăţia ei. El tace pentru un scurt răgaz de timp, care pentru noi pare făcut din milenii. Şi judecă această ‚femeie’ doar cu tăcerea iubirii lui, o iubire care o copleşeşte cu haruri şi iertare.

În orice veac se ridică alături de ‚această femeie’ alţi acuzatori, care după aceea se risipesc de fiecare dată unul câte unul, începând de la cei mai în vârstă, pentru că nu s-a găsit niciunul fără de păcat. La sfârşit, Domnul va rămâne singur cu această femeie. Atunci, o va ridica de la pământ, o va privi în faţă pe Mireasa lui infidelă şi o va întreba: ‚Femeie, unde sunt cei care te acuzau? Nimeni nu te-a condamnat?’. Şi ea, cu o inexprimabilă părere de rău şi adâncă umilinţă, va răspunde: ‚Nimeni, Doamne’. Va rămâne surprinsă şi chiar tulburată de faptul că niciunul, dar chiar niciunul, nu a îndrăznit să o facă.

Atunci, Domnul va păşi spre ea, spunându-i: ‚Nici eu nu te condamn’. Îi va aşeza un sărut pe frunte, susurându-i, încă o dată: ‚Mireasa mea, Biserica mea!’
(Karl Rahner, Biserica celor păcătoşi, scriere din 1947 publicată în Nuovi saggi, vol. I, Ed. Paoline, Roma 1968, pp. 440-441).

2 comentarii:

  1. Laudati sa fie Isus si Maria !
    Ma bucur ca am prilejul de a descoperi acest blog !
    Ar fi bine sa cititi mesajele lui Dumnezeu date prin Maria Milostivirii Divine. De aceea va prezint site-ul www.avertisment.ucoz.com ..... si "fiti credincios si nu necredincios" !

    Pace si Bine ! :)

    Valentin

    P.S.
    Rugaminte : pentru a nu pacatui impotriva Duhului Sfant, ar fi bine, in cazul in care aveti dubii, sa faceti o novena la Duhul Sfant, pentru iluminare.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Rugaţi-vă să nu-l alunge pe papa. Rugaţi-vă ca profetul fals să nu ocupe locul Sfîntului Părinte, ca astfel să poată răspândi minciunile. Rugaţi-vă ca la Vatican, slujitorii Sfinţiţi să fie destul de puternici să opună rezistenţă acestei conspiraţii diabolice, care este îndreptată împotriva distrugerii Bisericii Catolice. Plănuiesc să-l pună în locul Papei Benedict al XVI-lea pe dictatorul minciunii, care va înfiinţa o nouă biserică împreună cu Antichist şi aliată cu gruparea acestuia, ca să inducă în eroare lumea."

    din mesajul: Sfânta fecioară Maria: Un plan haín pentru distrugerea Bisericii, în interiorul Vaticanului
    Miercuri, 18 ianuarie 2012, 9:50
    www.avertisment.ucoz.com

    RăspundețiȘtergere

Mulţumesc pentru vizită! De obicei, răspund cu bucurie la comentariile adecvate.